PISMA IN OBVESTILA ŽUPLJANOM

 

VELIKONOČNO PISMO

ŽUPNIJE ŽALEC

 

 

     

2016

 

DUHOVNIKA ŽUPLJANOM

 

V krščanskem svetu je te dni v ospredju zgodba o Jezusovem trpljenju, smrti in vstajenju. Največje sporočilo Velike noči je, da je Jezus premagal smrt, vendar je osrednji simbol krščanstva križ, ne pa podoba Vstalega. Ob cestah vidimo grozeče upodobitve Križanega na križu, pokopališče je polno teh znamenj, križi so v stanovanjih, v cerkvah… Zdi se, da je krščanska simbolika bolj v stilu trpljenja in smrti, kot življenja. Teh simbolov smo se že navadili, ob njih podoživljamo in verujemo, da je Jezus po vseh bridkih dogodkih zmagal.
Ti dnevi so najprimernejši, da obnovimo vsebino tega osrednjega znamenja – križa. Na križu je Jezus umrl zaradi neizmerne ljubezni do ljudi. Ni mogel ostati ravnodušen do tistih, ki so v sebi »ubili« Boga. Kdor izgubi vso človečnost, je kakor ubijalec Boga v sebi. Takšnim se je prepustil. Mnoge je ganil s svojo potrpežljivostjo. Tako je v svet brez ljubezni vrnil ljubezen in Bog je ponovno oživel tam, kjer je bil mrtev. Zdaj Jezus ponovno živi med svojimi.
Iz Jezusove preteklosti se povrnimo v sedanjost. Mi smo tisti Jezus, ki ga peljejo na Kalvarijo. To življenje je križev pot, za koga zelo težak, za drugega lažji. Okrog sebe imamo »Marije«, »Veronike«, »Simone«, »pobožne žene« pa tudi »rablje« in vseh vrst »sramotilce«. Med slednjimi so tudi lastne tegobe, bolezni, stiske in nevšečnosti. Bodimo kot Jezus, naučimo se sprejemati tolažbo in udarce. Po našem zgledu lahko v nekom zopet zaživi Bog. Se pa varujmo, da ne bi Bog zaradi nas v nekom »umrl«.
Te dni sem prebral tele besede iz dnevnika Judinje Etty Hillesum, umorjene v Auschwitzu: »Bog nam ne more pomagati. Mi moramo pomagati Bogu, da ostane pri življenju. Bog nas ne more rešiti. Mi moramo postati njegovi rešitelji.« Če razumemo te besede v Jezusovem duhu, se nam zde blizu, nam niso nenavadne. Hvaležni smo Jezusu, da je s svojim trpljenjem v mnogih ohranil Boga pri življenju; mi naj bi ga posnemali.
Če smo se poglobili v vsebino Jezusovega trpljenja, smrti in vstajenja, bomo z večjim razumevanjem sledili branju trpljenja in obredom velikega tedna. V tem duhu bomo obnavljali tudi prastare običaje, ki so povezani z Veliko nočjo. Vse to predstavlja naše duhovno, versko in narodno bogastvo. Izročimo ga tudi mlajšim rodovom.
Želim, da bi v teh velikonočnih dneh po domovih, v ožji in širši družini, med sorodniki in prijatelji doživeli veliko lepega. Cerkev pa naj bo skupni dom našega velikonočnega veselja. Naj Bog ponovno zaživi v nas.

P. Viktor

 

Blagoslovljene in vesele

velikonočne praznike

vam želiva vaša duhovnika

p. Viktor in p. Jože

 


IZ ŽALSKE ŽUPNIJE

Obisk in blagoslov domov

Duhovnika se zahvaljujeva, ker ste naju tudi letos prijazno sprejeli v vaših domovih. Hvala tudi za vse ostalo. Vseh nisva našla doma, pa tudi s časom je šlo zelo na tesno, zato nama oprostite, če ste naju kje zaman pričakovali. Po teh obiskih vas duhovnika bolj spoznava in razumeva vaš položaj, pa tudi vi izveste kaj o utripu naše župnije in življenju Cerkve. Še naprej se priporočava za vašo gostoljubnost. Obisk domov pa je, poleg rednega dela, bila tudi glavna dejavnost vaših duhovnikov v teh zimskih mesecih.

Naš postni čas

Življenje v postnem času se na zunaj ne razlikuje od drugih dni med letom. Gotovo je nekaj družin, ki se ob petkih postijo. Križev pot ob petkih je kar lepo obiskan in tudi med tednom prihaja k maši nekaj več ljudi. Nedeljske maše pa so še vedno slabo obiskane. Okrog 50 vernikov se je udeležilo Križevega pota v Vrbju pri križu ob ribniku. Za dobrodelni koncert Karitas smo letos napolnili dvorano, kar je pohvalno. Vsak naj bi se v tem postnem času poglobil vase in se vprašal, kaj je naredil za bližnjega in za svojo dušo. Mi dajemo o tem človeške ocene, Bog pa ve vso resnico.

Veliki teden z velikonočno nedeljo

Na cvetno nedeljo je cerkev običajno polna. Tudi letos vas še posebno vabimo k obredom velikega tedna. Ti obredi želijo prikazati Jezusovo dramo, ki se je zgodila v zgodovini, po svoje pa jo doživlja v svojem življenju vsak izmed nas. Z Jezusovo pomočjo bo lažja.
K obredom Velikega tedna vas vabimo ob 18. uri.

Birma in prvo obhajilo

Učence 8. razreda pripravlja katehetinja Erika na sv. birmo. Nekateri učenci so se pred birmo udeležili tudi duhovnih vaj. Birma bo 27. aprila ob 10. uri v Žalcu. Učence 3. razreda pa pripravlja p. Viktor na 1. obhajilo. 1. obhajilo bo 22. maja ob 10. uri. Za starše teh otrok bomo po veliki noči imeli sestanke.

Šmarnice

Kmalu bodo šmarnice. Zadnja leta žal obisk pri šmarnicah upada. Število otrok in odraslih se je v zadnjih letih zelo zmanjšalo. Birmancem in prvoobhajancem jih zelo priporočamo, vendar se jih nekateri sploh ne udeležujejo. Tudi ostale vabimo. Pevci in ministranti so skoraj polnoštevilni, ostalih otrok pa ni kaj dosti. Tudi odraslih ni veliko. Šmarnice vnašajo v našo vero posebno veselje in poživitev. Če je lep obisk pri šmarnicah, je vse lepše: molitev, petje, praznično vzdušje, dobro počutje. Šmarnice bodo vsak večer ob 19.30.

Zakonski jubileji

Med letom se bo dogajalo še marsikaj, spomniti pa vas želimo na zakonske jubileje, ki jih skupaj praznujemo 2. nedeljo v oktobru (letos 9. 10.). Vsako leto je to praz-novanje izraz hvaležnosti Bogu in zakoncem, ki so uresničili zvesto ljubezen.

p. Viktor

 

BOGOSLUŽJE

 

Cvetna nedelja, 20. 3. 2016, sv. maše: ob 6.30 uri, ob 8 uri in 10 uri (blagoslov butar bo pri vseh mašah).

Veliki ponedeljek, torek in sreda, sv. maši: ob 7 uri in 18 uri.

Veliki četrtek – spomin zadnje večerje – sv. maša: ob 18 uri. Nato bo molitvena ura.

Veliki petek – spomin Jezusovega trpljenja in smrti, post – bogoslužje: ob 18. uri.

Velika sobota – božji grob – blagoslov ognja: ob 7 uri, blagoslov jedil: ob 13 in 16 uri v žalski cerkvi, ob 14 uri pri kapelah v Vrbju in na Ložnici. Večerno bogoslužje: ob 18 uri (sveče). Ponoči preidemo na poletni čas.

Velika noč, 27. 3. 2016 – Jezusovo vstajenje od mrtvih – sv. maše: ob 6.30, ob 8 in 10 uri.

Velikonočni ponedeljek, 28. 3. 2016, sv. maše: ob 6.30, ob 8 in 10 uri (nedeljski spored).

Sv. birma bo 27. 4. ob 10 uri.

Maša za gasilce bo 8. 5. ob 8 uri.

Prvo sv. obhajilo bo 22. 5. ob 10 uri.

Šmarnice bodo vsak večer ob 19.30 uri.

Čiščenje cerkve bo v ponedeljek, 21. 3. 2016, od 9 ure dalje. Lepo vabljeni.

Obisk bolnikov: p. Viktor – v torek dopoldne.

p. Jože – v ponedeljek in torek dopoldne.

 

Prosimo, darujte cvetje z vaših vrtov za okrasitev cerkve.

 

nazaj na osnovno stran

 

 

 

 

 

    SLOhosting.com priporoča :