PISMA IN OBVESTILA ŽUPLJANOM

 

BOŽIČNO PISMO

ŽUPNIJE ŽALEC

 

2017

 

 

ŽELIM SI DOMOV

 

Dnevi, ki prihajajo, se nas še posebno dotaknejo, njihovo sporočilo je prijazno in malce skrivnostno. V tem času smo več doma, več smo z družino in več se pogovarjamo. Sodoben način življenja, umetna razsvetljava, bleščeče luči trgovskih centrov in neusmiljen delovni urnik so adventu odvzeli skrivnostnost, niso pa ga oropali čara.
Advent smo začeli z vprašanjem: »Kje sem doma?« Tako smo se v tednu Karitas spomnili tistih, ki imajo reven dom in se borijo za preživetje, nato pa smo razmislili tudi o svojem domu.
Za Božič si vsak želi domov. A kje je moj dom? Med tesnimi stenami, ki so mi dodeljene za stanovanje? Med ljudmi, ki me trpinčijo in ponižujejo? Ali pa je moj dom z ljudmi, ki me sprejemajo in imajo radi?
Čutim, da je moj dom med ljubečimi ljudmi. Če živim z njimi, sem srečen, ne glede na to, kakšne vezi me povezujejo z njimi: partnerske, sorodstvene ali prijateljske.
Vemo, kako potrebno je vezi obnavljati, da se ohranijo. Ti dnevi so kot nalašč za to, da poglabljamo naše skupno življenje. Člani družine, ki trenutno ne živijo doma, se vračajo. Naj bodo to dnevi, ko si bomo odpustili morebitne medsebojne zamere. O, da bi v tej skrivnostni temi zasvetila tista notranja luč, ki tli v vsakem izmed družinskih članov!
Vsi pa nimamo svojih ljudi in doma. Kako naj tisti preživijo praznike doma, v krogu svojih najdražjih. Imam odgovor. Na neki darilni vrečki sem namreč nekoč prebral: »Tvoj dom je tam, kjer je tvoje srce.« Morda pa nam je bila dana milost, da se nam je nekdo toliko priljubil, da smo ga popolnoma posvojili. In če je še on posvojil nas! Ta je postal naš dom in mi njegov. Čeprav fizično nismo z njim, ga nimamo ob sebi, smo lahko v duhu z njim povezani, ga spremljamo v lepih in težkih trenutkih, zanj molimo. Morda imamo v srcu shranjenih več takšnih dragocenih ljudi. Ti so naša nevidna družina in ko smo z njimi, smo doma. So naš dotik z nebesi.
Te dni pa je najpotrebneje, da se spomnimo tistih, ki so obupno sami, ki nimajo nikogar. Spomnimo se tudi tistih, ki sicer živijo v družini, vendar imajo skrhane medsebojne odnose. Molimo zanje in pomagajmo, da bi našli izhod iz takšnega nemogočega stanja! Da ne bi obupali!
Ob praznikih pa se še posebno spomnimo bolnikov. Tistih, ki smo jih poznali zdrave, aktivne in ustvarjalne, zdaj pa jim bolezen greni življenje. Bog jim daj moči, da bi zdržali, da bi zaupali v to, da je morda njihovo trpljenje molitev za njihove bližnje...
Na različne načine v teh dneh prihajamo domov. A glej presenečenje: nekdo nam prihaja nasproti. Pa tako domač je. Prišel je že pred dva tisoč leti in še vedno živi z ljudmi. To je Jezus Kristus, ki se je pridružil človeštvu kot glasnik, da Bog človeka ljubi in potuje z njim. Sprejmimo ga s trdno vero, ki jo še posebno krepimo ob praznikih. Lahko ga sprejemamo v vsakem človeku, posebno pa v tistem, ki je potreben našega sočutja.

p. Viktor

 

Blagoslovljene in vesele

božične praznike

in vse najboljše v novem letu

vam želiva žalska duhovnika

p. Viktor in p. Jože

 

 

IZ ŽALSKE ŽUPNIJE

Župnijsko življenje

Duhovnika sva resno zaskrbljena, ker se obisk pri nedeljskih mašah tako manjša. Precej nekdanjih rednih obiskovalcev je kar nekam poniknilo, mlade družine pa se ne vključujejo. Otroka še vpišejo k verouku in ga tja redno pošiljajo, k maši pa hodi le manjšina. Vsakega otroka smo pri verouku veseli, četudi ga ni nikdar pri maši. Ko bi starši v svoji veri naredili še korak naprej, da bi se odločili za obisk maše, bi to duhovno obogatilo tudi njihovo družino. Za praznike bodo verjetno že prišli. Veseli bi jih bili tudi na navadne nedelje. Kot je potrebna vsakdanja hrana in ne le praznična kosila, tako potrebujemo duhovno hrano vsak teden in ne le dvakrat n letorana za našo dušo. Zato ob praznikih, ko bomo prišli v cerkev, premislimo tudi o tem.

Zahvala sodelavem

Letos pri cerkvi ni bilo večjih obnovitvenih del. Vendar nismo stali križem rok. Sodelavci ste se potrudili, da je bila cerkev vedno čista, lepo okrašena, še prav domiselno za posebne priložnosti; da je bila okolica v cvetju, da so bili urejeni grobovi duhovnikov in še mnogo drugega ste postorili. Skupinam in posameznikom se lepo zahvaljujemo. S prostovoljno akcijo smo pripravili tudi drva, da nam je v teh dneh toplo.
Zahvalo pa namenjam tudi sodelavcem pri bogoslužju: pevcem, bralcem in ministrantom. Posebno zahvalo zaslužite tisti, ki ste zvesti in če je le mogoče, prilagodite svoj nedeljski dnevni red cerkvenemu urniku. Hvaležni smo vam, da se na vas vedno lahko zanesemo. Pri sodelavcih še vedno pogrešamo predvsem pevce. Zelo smo veseli, če se kdo pridruži zboru.
.

Zlata maša p. Viktorja

Leta tečejo in jaz, p. Viktor, sem na svojem prvem službenem mestu v župniji Žalec dopolnil 50 let duhovništva. Hvaležen sem Bogu in vam, faranom. Z vami sem kot duhovnik rasel, pridobival izkušnje, zorel in se seveda tudi staral. Vsa leta imam tudi verouk in delo z otroki mi je v posebno veselje. V teh letih sva se s p. Jožetom lotila tudi velikih obnovitvenih del na stavbah. Pri faranih sva naletela na veliko podporo in sodelovanje. Hvala vam za vse. Bog mi daj moči tudi za naprej.
Zahvaljujem se vsem, ki ste sodelovali pri slovesnem praznovanju v juniju in juliju. Doživel sem vašo toplo naklonjenost, hvaležen, da me imate radi.

Praznovanje poročnih jubilejev

Praznovanje je bilo 2. nedeljo v oktobru. Prijavili so se trije pari. Želeli smo, da bi se prijavilo več parov, saj je takšno praznovanje tudi pričevanje o zvesti ljubezni, ki je v današnjih časih zelo potrebno.

 

Maše na prostem, romanja, druženje

Z leti se je uveljavilo kar nekaj verskih slovesnosti izven cerkve. V Vrbju ob križu pri ribniku imamo križev pot na tiho nedeljo v postnem času in mašo za domovino 25. junija. V Vrbju pri kapeli na polju pa imamo mašo in blagoslov polja eno nedeljo v začetku julija. Radi se odzovete, posebno če je lepo vreme. Bogoslužje in druženje sta vedno zelo prijetna.
Tudi župnijsko romanje na Sveto Goro pri Novi Gorici je bilo lepo doživetje. Z župnijskimi sodelavci pa smo romali k Sv. Križu nad Belimi Vodami. V septembru smo se udeležili srečanja mladih v Stični. Odzvalo se nas je deset.

Pripravil p. Viktor

 

BOGOSLUŽJE

 

24. 12. 2017 – maše po nedeljskem sporedu, na sveti večer pa ob 18.00.
BOŽIČ, 25. 12. 2017 – maše: ob 0.00 h (polnočnica), ob 8.00 in 10.00.

SV. ŠTEFAN, 26. 12. 2017– maše po rednem nedeljskem sporedu,
ob 6.30, 8.00 (za domovino) in 10.00.

DELAVNIKI – maši ob 7.00 in 18.00. 29. 12. bo ob 18.00 birma za odrasle.

SILVESTROVO, 31. 12. 2017– maše po nedeljskem sporedu, zvečer pa ob 18.00 (zahvalna maša).

NOVO LETO, 1. 1. 2018 – maše: ob 8.00, 10.00 in 18.00.

GOSPODOVO RAZGLAŠENJE - TRIJE KRALJI,
6. 1. 2018 – maše: ob 7.00, 10.00 in 18.00 (blagoslovljena voda).

NEDELJE – maše: sobote zvečer ob 18.00,
nedelje ob 6.30, 8.00 in 10.00.

DELAVNIKI – v januarju bo delavniška maša samo ob 7.00, ostale mesece pa tudi ob 18.00.

Učenci, ki jih poučuje p. Viktor, v januarju ne bodo imeli verouka. Ostali bodo imeli reden verouk.

Sv. birma bo 27. 4. 2018 ob 10.00.

Prvo sv. obhajilo bo 20. 5. 2018 ob 10.00.

Maša za gasilce bo 6. 5. 2018 ob 8.00.

 

 

nazaj na osnovno stran

 

 

 

 

 

    SLOhosting.com priporoča :