PISMA IN OBVESTILA ŽUPLJANOM

 

VELIKONOČNO PISMO

ŽUPNIJE ŽALEC

 

 

     

2018

 

JEZUS, NAŠ GOST

 

»Ali ni najino srce gorelo v nama, ko nama

je po poti govoril in razlagal Pisma?«

 

Velikonočno jutro.
Družina je pravkar prišla domov od vstajenjske maše. Pridružila se jim je hčerka z družino, ki živi v mestu. Za velike praznike so radi skupaj. Posedli so okrog velike družinske mize. Na mizi so že velikonočne dobrote:šunka, kruh, potica, pirhi in v skodelicah hren z jajci. Nekateri bodo pili vino, nekateri čaj. Izmenjujejo vtise, kako je bilo pri maši: kako je bilo okrašeno, kako so peli, kako je govoril župnik, koga so videli od tistih, ki navadno ne hodijo v cerkev, kaj je bilo novo, drugače, kot običajno. Pred zajtrkom so molili. Naprej je molil Matic, ki bo letos šel k birmi. Pozneje je stekel zanimiv verski pogovor. Matica je marsikaj zanimalo. Želel je vedeti več o prvi veliki noči. Mamica, ki je pri verouku osvojila veliko znanja, mu je marsikaj razložila. Za tisto, česar ni vedela, pa mu je rekla, naj vpraša župnika. Potem so se pogovarjali še o marsičem. Zajtrk je potekal v prijetnem vzdušju. Srečni so bili, da so nekaj ur preživeli skupaj.

Njihova srca so gorela v milosti in prijaznosti. Nikomur še na misel ni prišlo, da bi drugemu rekel žal besedo. Lari se je ponesrečilo, da je razbila skodelico s hrenom. Zajokala je. Ni bila ošteta. Rekli so da se to lahko zgodi vsakomur.

Bilo je praznično. So se sploh zavedali nevidnega gosta, ki je bil z njimi. To je bil Jezus, ki je bil v svoji vsemogočnosti gost mnogih družin. Tako živi med nami, ne le na Veliko noč, ampak vedno in povsod. Najraje pa je s trpečimi in potrtimi. Včasih se naredi celo vidnega in pristopi k nam po prijatelju, sorodniku, sosedu. Včasih navdihne tudi nas, da pristopimo k trpečemu…

Odprimo oči in ga spoznajmo, ko se nam bo pridružil: včasih v prijetnem praznovanju, še večkrat pa v človeku, ki je v stiski.

Obudimo velikonočno vero. Velikonočni prazniki so spomin na dogodke odrešenja, ko je Jezus za nas trpel in vstal od mrtvih. Niso le spomin na preteklost in tradicija, so veliko več. Jezus je z nami, spremlja nas, podpira, dviga in rešuje. Naj se naše srce odzove nanj, naj zagori, pozdravimo njegovo vseprisotnost.

P. Viktor

 

Blagoslovljene in vesele

velikonočne praznike

vam želiva vaša duhovnika

p. Viktor in p. Jože

 


ŽALSKA VERNOST IN CERKVENOST

Praznovanje Božiča

Mnogi ste povedali, da smo Božič lepo praznovali. Vsi se potrudimo: krasilci cerkve, pevci, sodelavci pri oltarju, duhovnika. Vsi želimo prispevati najboljše in najlepše. Veseli smo priznanja in hvaležni Bogu, da nam je uspelo. Hvala Bogu, da imamo v župniji ljudi, ki so pripravljeni veliko narediti za Cerkev.
Na žalost pa je pri nedeljskih mašah vedno manj ljudi. Pozimi je veliko ljudi bolnih in to se pozna pri obisku maš. Za nekatere pa vemo, da so zdravi, a je njihov sedež v cerkvi nedeljo za nedeljo prazen. Nekateri sami priznate, da ste se zadnje čase polenili. Morda pa boste po Veliki noči spet redni obiskovalci. Občutili boste potrebo po božji besedi in mašni daritvi in se nam zopet pridružil. Pred leti, ko smo v cerkvi poskrbeli za ogrevanje, smo upali, da bo ogrevana cerkev pripomogla k boljšemu obisku. Smo se mar ušteli? Pridite. Z nedeljsko mašo bo Gospodov dan lepši.
Po Božiču je tudi letos sledil blagoslov vaših domov. Hvala za vaše gostoljubje. Tiste dni vas duhovnika ne uspeva vsak dan obiskovati, ker je vmes veliko drugih dogodkov in opravil; so pogrebi in neodložljive zadeve, potem pa zmanjka časa. Pater Viktor ni uspel priti do vseh, ki ste ga pričakovali.
Verouk poteka po urniku, katehetinji in duhovnika se trudimo, da bi bilo učenje verouka privlačno. Učence pa pogrešamo pri nedeljski maši. Nekateri otroci v tem veroučnem letu še niso prestopili cerkvenega praga. Nekateri starši pa pripeljejo otroka do cerkve, sami pa se maše ne udeležijo. Potem pa po nekaj nedeljah otrok reče, da ne mara iti k maši, ker mu je tam dolgočasno. Če je otrok pri maši s starši in z njimi sodeluje, je gotovo drugače. Če pa ministrira ali poje, je še bolj vključen. Staršem želimo dopovedati, da je maša tesno povezana z obiskom verouka. Nekateri starši pa, ki sami niso bili vzgojeni v veri, želijo versko življenje dati otroku. Seveda cenimo to pripravljenost, toda za dobro vzgojo morajo tudi oni izpopolniti versko znanje, poglobiti svojo vero, da bodo zmogli v svoji vernosti narediti korak naprej.
Svoje vere pa ne pokažemo le s tem, da gremo v cerkev, predvsem jo kažemo s svojo človečnostjo. Evangelij naj bi odseval iz našega življenja. Pohvalno se sliši, kako se izkažejo sosedje v soseski ali bloku, če katero od družin doleti nesreča, materialna stiska ali smrt, kako poskrbijo za onemoglega, ki nima nikogar… Pri obiskih domov sva duhovnika izvedela za mnogo takšnih primerov, zato izražava priznanje in pohvalo vsem, ki ste storili kaj dobrega na tem področju.
Lepo je slišati, da so se kje sprte družine pobotale in da spet sodelujejo. To napolni vse z veseljem in v tisti ulici je potem tako, kakor da je zasvetila luč, ki je bila dolgo v okvari. Morda se je tudi v naši župniji kje ponovno prižgala luč »v okvari«.
V teh dneh obudimo tudi stare velikonočne običaje. So naše kulturno bogastvo in vabijo k ohranitvi lepega.
Želimo si, da bi v nas z novim plamenom zagorela luč vere.

p. Viktor

 

BOGOSLUŽJE

 

Cvetna nedelja, 25. 3. 2018, sv. maše: ob 6.30 uri, ob 8 uri in 10 uri (blagoslov butar bo pri vseh mašah).

Veliki ponedeljek, torek in sreda, sv. maši: ob 7 uri in 19,30 uri.

Veliki četrtek – spomin zadnje večerje – sv. maša: ob 18 uri. Nato bo molitvena ura.

Veliki petek – spomin Jezusovega trpljenja in smrti, post – bogoslužje: ob 18 uri.

Velika sobota – božji grob – blagoslov ognja: ob 7 uri, blagoslov jedil: ob 13 in 16 uri v žalski cerkvi, ob 14 uri pri kapelah v Vrbju in na Ložnici. Večerno bogoslužje: ob 18 uri (sveče).

Velika noč, 1. 4. 20176 – Jezusovo vstajenje od mrtvih – sv. maše: ob 6.30, ob 8 in 10 uri.

Velikonočni ponedeljek, 2. 4. 2018, sv. maše: ob 6.30 ob 8 in 10 uri (nedeljski spored).

Zaradi nizkih temperatur je čiščenje cerkve prestavljeno na poznejši datum.

 

Obisk bolnikov:

p. Viktor – v torek dopoldne.

p. Jože – v ponedeljek in torek dopoldne.

Če bo že kaj cvetja na vrtovih, vas prosimo, da ga darujete za cerkev.

Sv. birma bo 27. 4. ob 10 uri.

Maša za gasilce bo 6. 5. ob 8 uri.

Prvo sv. obhajilo bo 20. 5. ob 10 uri.

Šmarnice bodo vsak večer ob 19.30 uri.

 

 

nazaj na osnovno stran

 

 

 

 

 

    SLOhosting.com priporoča :