BOŽIČNO PISMO

ŽUPNIJE ŽALEC

 

2018

 

DUHOVNIKA ŽUPLJANOM

Gospod prihaja!

Tako nepričakovano. Tudi Jožef in Marija še nista pričakovala časa poroda…Tudi danes marsikatera bodoča mati rodi prehitro.

Toliko vsega se zgodi prehitro: nesreče, bolezni, smrti. Prijetna presenečenja nas redkeje osrečijo. Za kakšno ljubezen pravimo, da je zadela kot strela. Nepričakovano. Tudi tako prihaja Gospod.

Preštevamo božiče, ki smo jih doživeli. Marsikaterega smo si še posebno zapomnili: tistega, ko se je rodila hčerka, tistega, ko je umrla babica… Tudi takrat je prišel Gospod.

Katero leto rečemo: »Letos smo imeli pokvarjene praznike.« Drugič pa, da nam jih je Gospod blagoslovil. Gospod vedno prihaja. Rojstva nas razveselijo, bolezni, nesreče in smrti nas razžalostijo. A Gospod, ki prihaja, je vse bliže.

Tudi letos ga sprejmimo odprtih src. Morda nas bo našel razpoložene in pripravljene na praznovanje. Morda bomo sredi skrbi in dvomov. Morda bo prišel prehitro. Vendar Gospod prihaja. Ne more čakati.

Praznujmo z Gospodom in z ljudmi, ki jih imamo: z veselimi in žalostnimi, z idealnimi in težavnimi, s pripravljenimi in presenečenimi: kajti Gospod je prišel.

Srečni bomo, če nas bo našel, ko delimo in se razdajamo, ko odpuščamo in sprejemamo ljudi, ki so drugačni. Razočaran je nad nami, če imamo roke obrnjene le k sebi…

Letos je Gospod bliže, kot je bil lani. Vsako leto je bliže, enkrat pa bo prišel poslednjič in takrat nas bo vzel s seboj. Ker ne vemo, kdaj bo to, bodimo vsako leto pripravljeni tudi na zadnji Gospodov prihod.

p. Viktor

 

Veselo praznujmo

Gospodov rojstni dan

in pogumno vstopimo

v novo leto 2019,

vam voščiva vaša duhovnika

p. Viktor in p. Jože

 

IZ ŽALSKE ŽUPNIJE

Pomladanska slavja

Praznovanje Velike noči je potekalo v prijaznem pomladnem vzdušju. V postnem času smo se zbirali h Križevem potu. Eno nedeljo, v precej hladnem vremenu, smo ga imeli tudi v Vrbju, pri križu ob ribniku. Obrede velikega tedna je obiskalo več ljudi kot prejšnja leta. Tudi letos je bil množičen obisk pri blagoslovu jedi, tako v cerkvi, kot tudi po vaseh. Tudi obisk bogoslužij na Veliko noč je bil lep.

27. 4. 2018 smo imeli sveto birmo; 28 osmošolcev je prejelo ta zakrament. Maja so sledile šmarnice in 1. sveto obhajilo. Prvoobhajancev je bilo 30. Žal je pri šmarnicah vsako leto manj otrok in odraslih.

V začetku maja goduje sv. Florjan, zavetnik gasilcev. Tudi letos smo imeli mašo za gasilce in srečanje z njimi. Prišlo je precej gasilcev.

Verouk

Verouk otroci kar redno obiskujejo. Tudi najmlajše starši redno spremljajo k veroučnim uram. Skromen pa je obisk otrok pri nedeljski maši. Zato je težko uvajati otroke v cerkveno življenje, saj je za oživitev in utrditev vere obisk maše najpomembnejši.

Mladina

Po birmi večina mladih nima več stika s Cerkvijo. Mnogi za nekaj let obisk maše »postavijo na stranski tir«. Duhovniki pa jih občasno povabimo, ohranjamo stik z njimi. Tako jih je v Stično šlo sedem, nekaj jih poje, ministrira, mnogi radi kdaj pomagajo. Z otroškim zborom gremo vsako leto na intenzivne pevski vaje k Sv. Križu. To leto jih je bilo 12. Naš otroški zbor vsako leto sodeluje na dekanijskem koncertu otroških zborov na Polzeli.

Nedeljska maša

Za praznike bodo cerkve polne, drugače pa se obisk manjša. Mnogi se vračajo v svoje matične župnije, tuji farani pa prihajajo k nam. Zato je težko oceniti dejanski obisk maše.

Bogoslužje v naravi

Omenili smo že Križev pot. Pri križu v Vrbju imamo vsako leto 25. junija mašo za domovino, pri kapeli na polju v Vrbju pa sredi julija mašo za pokojne Vrbenčane in blagoslov polj. Vsakič je še kratko druženje s pogostitvijo.

Romanja, izleti

Župnijsko romanje je bilo junija k Mariji Trost pri Gradcu. Z župnijskimi sodelavci smo šli do »tromeje« pri Gradu v Prekmurju. Pevci pa so romali v Kostanjevico pri Novi Gorici.

Jubileji porok

Slavje smo imeli drugo nedeljo v oktobru. Udeležilo se je 6 parov. Skupno kosilo je bilo pri Mlinarju v Gotovljah. Tudi letos je bila to lepa slovesnost.

Priprava drv

Župnišče in veroučno stavbo ogrevamo z drvmi iz župnijskega gozda. Pripravimo jih z delovno akcijo. Letos smo jo imeli na vroč avgustovski dan. Pridno je drvarilo 20 udeležencev.

Čiščenje cerkve

je prišlo na vrsto v začetku junija. Čeprav smo prej oznanili, je bil odziv majhen. Upamo, da bo prihodnjič bolje.

Obisk domov

Tudi letos bova, kolikor bova zmogla, rada obiskala vaše domove. Takšno je ogledalo naše župnije. Marsikaj bi lahko bilo boljše. Zato sta dragoceni pomoč in pripravljenost, ki jo kdo pokaže, da bi se približal Bogu. Bog nas vabi...

Vsem sodelavcem v cerkvi in župnišču se iskreno zahvaljujeva. p. Viktor in p. Jože.

 

BOGOSLUŽJE

 

24. 12. 2018 – maši: ob 7.00 in 18.00 (v cerkvi)

BOŽIČ, 25. 12. 2018 – maše ob 0.00 (polnočnica), ob 8.00 in 10.00

SV. ŠTEFAN, 26. 12. 2018 – maše (po rednem nedeljskem sporedu): ob 6.30, 8.00 (za domovino) in 10.00

DELAVNIKI – maši ob 7.00 in 18.00

SV. JANEZ, 27. 4. – blagoslov vina

SILVESTROVO – maši ob 7.00 in 18.00

NOVO LETO – maše ob 8.00, 10.00 in 18.00

GOSPODOVO RAZGLAŠENJE - TRIJE KRALJI, 6. 1. 2019 – nedeljski spored maš (blagoslovljena voda)

 

NEDELJE – maše: sobote zvečer ob 18.00, nedelje ob 6.30, 8.00 in 10.00

DELAVNIKI – v januarju bo maša samo ob 7.00, ostale mesece pa tudi ob 18.00

 

Učenci, ki jih poučuje p. Viktor, v januarju ne bodo imeli verouka. Ostali bodo imeli reden verouk

 

Sv. birma bo 27. 4. 2019 ob 10. uri

Prvo sv. obhajilo bo 19. 5. 2019 ob 10. uri

Maša za gasilce bo 5. 5. 2019 ob 8. uri

 

 

    SLOhosting.com priporoča :