VELIKONOČNO PISMO

ŽUPNIJE ŽALEC

2019

 

NA POTI

Mnoge poti vodijo v različne smeri. Če smo peš, pogosto koga srečamo ali se nam kdo pridruži. Izmenjamo nekaj besed. Takšno srečanje nas običajno razveseli in obogati, saj se prav zaradi srečanj med seboj spoznavamo, izmenjujemo življenjske izkušnje in sočustvujemo drug z drugim.

Na poti pogosto srečujemo še Nekoga, ki nas nagovarja s svojo navzočnostjo – znamenje križa. Nehote se ob tem pomniku zavemo, da je Jezusa križala človeška hudobija, on pa moli za sovražnike. Pridne roke so ob križu posadile cvetje in zelenje, ki govori o življenju, saj je Jezus smrt premagal in vstal od mrtvih. To je sporočilo vseh križev ob poteh, ki so jih predniki radi postavljali, zdajšnji rod pa jih obnavlja.

Ob križu nas prevzame sočutje: Jezus še trpi v naših bratih in sestrah. Ob srečanjih z ljudmi izvemo za marsikatero bolečino in žalost. Na poteh se pogovarjamo o nesrečah, boleznih in o smrtih, pa tudi o trpljenju zaradi človeške hudobije. Zato naj bo tudi letošnje velikonočno sporočilo: »Naj zmagajo medsebojna sprava, dobrohotnost in prijaznost, naj zmaga ljubezen.« To imejmo v mislih, ko si bomo voščili lepe praznike.

Velika noč je povezana tudi s prebujajočo se naravo, ki s svojo čudežno lepoto veča naše praznično razpoloženje. Ob praznikih morda še globlje začutimo, da smo zavezani naravi. Ne imejmo se za njene gospodarje, bodimo njeni varuhi. Mi smo samo del narave. Tudi v nas se marsikaj dogaja. Pomlad je tudi čas vsemogočne ljubezni. Bodimo sočutni do vsega živega…

V cerkvi bomo doživljali Jezusovo zmago nad smrtjo; pri prazničnem zajtrku bomo doživljali, kako je lepo, ker smo spet skupaj, na sprehodu v naravo bo v nas razkošje božjega stvarstva, ki slavi življenje.

Pojdimo na pot. Krenimo k Bogu, k človeku in v prebujajočo se naravo. To bo okrepilo naše veselje do življenja.

Blagoslovljene in vesele

velikonočne praznike

vam želita vaša duhovnika

p. Viktor in p. Jože

 

IZ ŽALSKE ŽUPNIJE

Vaša duhovnika

Leta prinesejo svoje in tako se tudi midva, vaša duhovnika, p. Jože in p. Viktor, srečujeva s težavami, ki jih prej ni bilo. Zaradi zdravstvenih težav p. Jože ni obiskoval domov, p. Viktorju pa je tudi zmanjkalo časa in ni mogel priti do vseh, ki ste ga pričakovali. V zimskih mesecih je bilo tudi veliko pogrebov. P. Viktor ima tudi težave s hrbtenico. Redno bogoslužje ni trpelo. Zavzeto bova delala, dokler bova mogla.

Smrt sestre Brigite Topolovec

Mnogi se spomnite te sestre, ki je bila pri nas 11 let in je odšla iz Žalca v začetku l. 1982. Ucila je verouk, vodila otroški zbor in krasila cerkev. Za našo župnijo je veliko naredila. Umrla je na Mali Loki 31. 3. 2019. Pokopana je na Žalah. Zahvaljujemo se ji za njeno požrtvovalno delo pri nas in jo priporočamo v molitev.

Obnavljanje cerkvene ure

Kot ste opazili, cerkvena ura stoji. Pripravili smo namreč prostor za novo uro, ki bo nameščena v maju. Upamo, da bo mojster držal besedo in končal svoje delo.

Okrogle obletnice porok

Drugo nedeljo v oktobru že več let v cerkvi pripravljamo slovesnost za zakonce, ki praznujejo okrogle obletnice poroke (5, 10, 15…). Druženje se nadaljuje še popoldne. Tudi letos vas vabimo, da bi se vas čim več odzvalo.

Maše pri pogrebih

Zaželeno je, da je pogreb naših svojcev z mašo. Če svojci maše ne želite, opravimo tudi samo pogrebni obred. Pri nas se je uveljavila maša pred pogrebom. Do zdaj smo imeli mašo pol ure pred pogrebom, zdaj pa se je pokazalo, da je ta čas prekratek, ker pogreb potem zamuja, pogrebci pa so vezani na točno uro zaradi drugih pogrebov, ki sledijo tu ali drugje. Zato so zdaj maše 45 minut pred pogrebom. Če želite, da bo žara ali krsta med mašo v cerkvi, se morate dogovoriti s pogrebno službo. Z naše strani ni ovir. Ob pogrebih vam bomo zelo hvaležni, če boste svojci in prijatelji pokojnega darovali za svete maše. Po drugih župnijah se je to bolj uveljavilo. Hvaležni smo tudi za cvetje, ki ga ob pogrebu namenjate za okrasitev cerkve.

p. Viktor

 

BOGOSLUŽJE

Cvetna nedelja, 14. 4. 2019, sv. maše: ob 6.30, ob 8. in 10. uri. Blagoslov butar bo pri vseh mašah.

Veliki ponedeljek, torek in sreda, sv. maši: ob 7. uri in ob 19.30.

Veliki četrtek – spomin zadnje večerje – sv. maša: ob 19.30. Nato bo molitvena ura.

Veliki petek – spomin Jezusovega trpljenja in smrti, post – bogoslužje: ob 19.30.

Velika sobota – božji grob,

blagoslov ognja: ob 7. uri,

blagoslov jedil: ob 13. in 16. uri v žalski cerkvi, ob 14. uri pri kapelah v Vrbju in na Ložnici.

Večerno bogoslužje: ob 19.30 (sveče).

Velika noč, 21. 4. 2019 – Jezusovo vstajenje od mrtvih – sv. maše: ob 6.30, ob 8. in 10. uri.

Velikonočni ponedeljek, 22. 4. 2019, sv. maše: ob 6.30, ob 8. in 10. uri.

Delavniki po Vel. noči – maše: ob 7. uri in ob 19.30. V torek zvečer bo srečanje škofa z birmanci. Ob 19. uri bo škof z birmanci, ob 19.30 bo sv. maša v cerkvi, po maši pa se bo škof srečal z župnijskim svetom.

Obisk bolnikov:

Bolnike bo obiskoval p. Viktor v torek dopoldne.

Prosimo za cvetje z vrtov za okrasitev cerkve. Prosimo, prinesite ga že v četrtek.

Sveta birma: 27. 4. 2019 ob 10. uri.

Maša za gasilce: 5. 5. 2019 ob 8. uri.

 

 

    SLOhosting.com priporoča :